Veelgestelde vragen

Collecteweek 31 augustus t/m 6 september

Heb je een vraag?

Wanneer is de KWF Collecteweek?

add remove

De KWF collecteweek wordt 1 keer per jaar gehouden. Altijd in de 1e volle week van september. In 2025 is dat van 31 augustus t/m 6 september. Online collecteren kan het hele jaar door.

Hoe kan ik collecteren?

add remove

Je kunt je online aanmelden als collectant. Je kunt op twee manieren collecteren:

  • Met het collectebord langs de deuren in de collecteweek van 31 augustus t/m 6 september.
  • Of collecteer online, gewoon thuis vanaf de bank. 


Ga je voor de maximale opbrengst? Dan doe je het gewoon allebei. Wil je alleen collecteren met het collectebord óf alleen online collecteren? Dan kan dat natuurlijk ook.

Waarom organiseert KWF de collecte?

add remove

Tijdens de jaarlijkse collecteweek halen we zoveel mogelijk geld op voor KWF. Dat is hard nodig, want 1 op de 2 Nederlanders krijgt kanker. Het geld investeren we in levensreddend onderzoek, zorg en ondersteuning.

Ook komen tijdens de collecteweek veel verhalen boven van al die mensen die geraakt worden door kanker. Dat geeft steun en herkenning. En veel mensen zijn blij dat ze iets kunnen doen. Door wat te geven aan de collectant maken zij echt het verschil.

Wat doet KWF met het geld van de collecte?

add remove

KWF investeert de donaties in levensreddend onderzoek, zorg en ondersteuning voor iedereen die geraakt wordt door kanker. Mede dankzij deze investeringen overleven steeds meer mensen de ziekte: van 25% in 1949 naar 68% nu.

Hoeveel tijd kost collecteren?

add remove
Dat mag je zelf bepalen. Elk uurtje dat je helpt is waardevol!

De meeste collectanten lopen zo'n 80-100 huizen. Daar ben je ongeveer 2 tot 3 uurtjes mee bezig. Dat kun je prima op één avond doen, maar je mag het ook verdelen over de week. Wat je zelf wilt.

Wil je liever minder huizen? Of bijvoorbeeld een middagje bij de supermarkt staan in plaats van deur aan deur? Dat kan ook.

Heb je je route gelopen en nog tijd over? Kijk dan of er nog straten beschikbaar zijn in de buurt

Wat moet je zeggen als je gaat collecteren?

add remove

Doet iemand open? Glimlach dan vriendelijk en vraag om een gift. Dat kan bijvoorbeeld door te zeggen:

  • Goedendag, ik collecteer voor KWF Kankerbestrijding. Wilt u misschien een kleine gift doen? Dat kan met uw mobiel.
  • Hallo, het is de collecteweek van KWF. Heeft u iets over voor kankeronderzoek? Doneren kan met uw mobiel

Ook handig: zodra mensen de QR-code scannen, zeg erbij dat ze het bedrag kunnen aanpassen.

Hoe start ik een collecteteam?

add remove

Zodra je een account aanmaakt, kun je ervoor kiezen om een teampagina te maken. Vanaf deze pagina kun je vervolgens heel makkelijk anderen in jouw team uitnodigen. Bijvoorbeeld buurtgenoten, vrienden of collega’s. Als je je teampagina besloten houdt, kunnen mensen zich alleen bij je team aansluiten als jij ze uitnodigt. Zet je je teampagina openbaar, dan kan iedereen die dat wil zich bij je team aansluiten.

Als ik een teampagina start, moet ik dan alles voor mijn team regelen?

add remove

Dat kan, maar hoeft niet. Je kunt als teamcaptain bijvoorbeeld straten toewijzen aan je teamleden, maar teamleden kunnen ook zelf selecteren waar ze willen lopen.

Kan ik later nog teamleden toevoegen of verwijderen?

add remove

Ja. Als teamcaptain kun je altijd mensen in je team uitnodigen. En wil een van je teamleden ermee stoppen, dan kun je deze uit het team verwijderen.

Kan iedereen zich aansluiten bij mijn team?

add remove

Bij het maken van je teampagina krijg je de keuze om je team besloten of openbaar te maken. Bij een besloten team kunnen anderen zich alleen op uitnodiging aansluiten. Een openbaar team is zichtbaar en toegankelijk voor iedereen die wil collecteren.

Hoe personaliseer ik mijn donatieverzoek?

add remove

Je donatieverzoek bestaat uit een foto en een motivatie. Je kunt deze personaliseren door een foto van jezelf te uploaden, en door de standaardmotivatie te vervangen. In je motivatie schrijf je waarom je voor KWF collecteert. Hoe persoonlijker deze is, hoe beter.

Hoe kan ik mijn donatieverzoek delen?

add remove

Je deelt je verzoek heel makkelijk via de social buttons op je collectepagina. Dat kan via WhatsApp, e-mail of sociale media, zoals X en Facebook.

Hoe kunnen mensen doneren nadat ik ze een donatieverzoek heb gestuurd?

add remove

De ontvangers van jouw donatieverzoek kunnen een donatie doen via iDEAL. De donatie is eenmalig. En jij ziet deze vervolgens terug op je collectepagina.

Kan ik zien wie er heeft gedoneerd?

add remove

Ja als iemand een online donatie doet op jouw pagina, mits deze niet voor anonieme donatie heeft gekozen.

Als iemand via de QR-code gedoneerd heeft, kun je niet zien van wie deze donatie komt.

Wat is een collectebord?

add remove

Het collectebord is de opvolger van de collectebus. Als collectant ga je met het collectebord langs de deuren. Dat werkt heel makkelijk. Mensen hoeven alleen de QR-code op het bord te scannen met een mobiele telefoon. En hun donatie via iDEAL is meteen binnen bij KWF! 

Hoe bestel ik een collectebord?

add remove

Als je een account hebt aangemaakt, en bij je registratie hebt gekozen voor ‘Collecteren met collectebord’, dan krijg je jouw pakket automatisch thuisgestuurd. In dit pakket zit een collectebord en jouw persoonlijke QR-sticker. Dit krijg je 1-2 weken voor de collecte. Meld je je pas eind augustus of begin september aan, dan krijg je het pakket binnen 2-3 werkdagen.

Hoe werkt het selecteren van straten?

add remove

Login op jouw persoonlijke collecte account. Ga naar je overzicht en klik op ‘Collecteer met bord’. Zodra je een postcode invult, krijg je te zien welke straten er in de buurt beschikbaar zijn. Zijn er niet veel straten meer beschikbaar, dan kun je zoekgebied vergroten. Door beschikbare straten aan te vinken, voeg je ze toe aan jouw selectie.

Tot wanneer kan ik straten kiezen?

add remove

Wil je voor het eerst jouw straten kiezen? Doe dat dan zo snel mogelijk. Dit kun je doen vanaf juli. Je kunt je selectie altijd aanpassen.

Heb je al eerder straten geselecteerd, al een bord in huis en wil je extra straten toevoegen of jouw selectie aanpassen? Dat kan altijd. Zelfs tijdens de collecteweek. Dus merk je dat je nog een uurtje over hebt? Voeg een extra straat toe aan jouw selectie!

Wat is mijn persoonlijke QR-code?

add remove

Op het collectebord zit standaard een algemene QR-code. Maar in aanloop naar de collecteweek ontvang je ook twee stickers met jouw persoonlijke QR-code. Deze kun je over de algemene QR-code op het collectebord heen plakken. Zodra mensen je persoonlijke QR-code scannen, wordt hun donatie opgeteld bij jouw persoonlijke opbrengst, en zie je deze terug op je collectepagina.

Wordt de opbrengst bijgehouden op mijn pagina?

add remove

Jazeker. Op je collectepagina kun je tijdens de collecteweek volgen hoeveel je ophaalt. Heb je een teampagina? Dan wordt de opbrengst van ieder teamlid en van het team in totaal bijgehouden. Daarnaast zie je ook altijd de opbrengst in jouw regio en van heel Nederland.

Wat doe ik na afloop met het collectebord?

add remove

De borden zijn herbruikbaar, dus als je volgend jaar weer gaat collecteren kun je hem weer gebruiken.

Hoe werkt doneren met de QR-code?

add remove

Doneren met de QR-code werkt in 3 simpele stappen:

Stap 1: Scan de QR-code met de bankieren app of camera van je smartphone
Stap 2: Er komt een voorgesteld bedrag in beeld, of kies zelf een bedrag
Stap 3: Het is gelukt! Je donatie is meteen binnen bij KWF

Dit staat handig uitgelegd op de achterkant van het collectebord. Als spiekbriefje voor jezelf, en om makkelijk te tonen aan de gever.

Kan het doneren via QR met elke telefoon?

add remove

Het kan met elke smartphone.

Waarmee scan je de QR-code?

add remove

Met je bankieren app, de camera van je smartphone of met een QR-scanner app.

Kan je ook via QR doneren zonder bankieren app?

add remove

Dat kan. Scan de QR-code met je camera. Op de iDEAL betaalpagina selecteer je jouw bank. Je kunt de betaling vervolgens afronden in de mobiele inlogomgeving van jouw bank.

Is het nog steeds vrijblijvend en eenmalig om te doneren via QR?

add remove

Ja. Er worden bij de betaling geen gegevens achtergelaten. Je zit nergens aan vast.

Hoe weet je zeker dat het veilig is?

add remove

Het blijft altijd belangrijk om goed te controleren of het bedrag en de ontvanger juist zijn voordat je de betaling goedkeurt.

Een iDEAL QR-code kun je herkennen aan het iDEAL-logo in het midden van de QR-code. Een geldige iDEAL QR-code is extra beveiligd tegen fraude en vervalsing. De QR-code kan alleen door een erkende iDEAL-betaaldienstverlener of met de officiële iDEAL-app worden aangemaakt.

Kun je zelf het bedrag aanpassen?

add remove

Er komt een voorgesteld bedrag van € 7,50 in beeld. De gever kan dit zelf aanpassen met een minimum van € 1,-.

Is de QR-code onbeperkt te scannen?

add remove

Ja, de codes op de collecteborden en geefkaart blijven geldig.

Niet iedereen – denk aan ouderen – kan omgaan met doneren via QR. Hoe kunnen die mensen toch geven?

add remove

Iedere collectant heeft een flyer (geefkaart) bij zich. Daar staat het rekeningnummer van KWF op, zodat ze een gift kunnen overmaken.

Service staat voor je klaar

Op je collectepagina kun je je collecte heel makkelijk zelf regelen. Heb je vragen? Neem contact op met het Servicepunt vrijwilligers.

📞 telefoon 020 570 05 90 (gebruikelijke belkosten, ma t/m vrij 9.00-17.00)
✉️ e-mail collecte@kwf.nl